مدیریت پیمان به چه معناست؟
مدیریت پیمان قراردادی است که به موجب آن ساخت و اجرای یک پروژه ساخت به یک شخص یا شرکت متخصص برون سپاری می شود. این شخص یا شرکت توسط کارفرما یا مالک انتخاب می شود . در این روش اجرای پروژه، شرکت مدیریت پیمان و ساخت عضوی از گروه کارفرما و امین ایشان محسوب شده و به نمایندگی از کارفرما مدیریت پروژه مربوطه را انجام می دهد.
در این روش شرکت ارائه دهنده خدمات مدیریت پیمان، درصدی از هزینه های پروژه را طی توافقات اولیه به عنوان دستمزد ارائه خدمات دریافت می کند. این هزینه شامل هزینه تهیه مصالح و نیز تمام هزینه های اجرایی پروژه است که در ابتدا تخمین زده می شود و درصدی از آن به صورت ماهانه به پیمانکار پرداخت می شود.
مهمترین دلیل انتخاب قرارداد مدیریت پیمان این است که کارفرما دانش و یا فرصت اجرای پروژه ساختمانی را ندارد و در نتیجه با پرداخت هزینه های مربوط به پروژه، اجرای صفر تا صد آن را به شرکت ارائه دهنده خدمات مدیریت پیمان می سپارد. علاوه بر این اخذ مجوزهای مربوطه از ادارات و سازمان های مختلف دولتی که گاهی بسیار پیچیده و نیازمند پیگیری های خاص می باشد و یا دسترسی به مصالح و پیمانکاران مجرب از دیگر دلایلی است که کارفرما قرارداد مدیریت پیمان را انتخاب می کند.
شرکت طرف قرارداد مدیریت پیمان سال ها تجربه در صنعت ساخت و ساز داشته و به تمامی قوانین مقررات ساختمان، شهرداری، مراحل اخذ مجوزهای گوناگون و اسناد و مدارک مورد نیاز برای هر مرحله آشنایی کامل دارد. پیگیری موثر درخواست ها و تعامل با اشخاص مرتبط در هر ارگان نیز در خصوص انجام سریع و اصولی این فعالیت های طولانی و کسل کننده بسیار حائز اهمیت می باشد.
همچنین شرکت های مدیریت پیمان در طی سال ها، فعالیت پیمانکاران و کارگران مختلف را رصد نموده و کیفیت و توانمندی آنان را مورد بررسی قرارد داده اند. در نتیجه برای قسمت های مختلف کار، پیمانکاران خبره به خدمت گرفته می شوند که کیفیت کار را ضمانت می کند. به علاوه در این روش نیازی به خدمات نظارتی مهندسین مشاور نخواهد بود زیرا وظیفه کنترل و نظارت پیمانکاران را شرکت مدیریت پیمان انجام میدهد. این شرکت ها در طول مدت پروژه به نظارت دقیق کار استادکاران و پیمانکاران پرداخته و درصورت هرگونه اهمال کاری مراتب را فورا گوشزد می نمایند.
مراحل چارت اجرایی در مدیریت پیمان چیست؟
در مدیریت پیمان یک پروژه، مراحل زیر توسط شرکت ارائه دهنده خدمات انجام میگیرد:
۱- گود برداری
اولین مرحله در فاز اجرایی انجام کودبرداری است. گودبرداری به معنی حفاری زمین تا پایین تر از سطح تراز به منظور اجرای پی، پارکینگ و سازه های زیر سطح زمین می باشد. در این مرحله عموما نیاز به شناخت شرایط خاک، سطوح آب های زیر زمینی و سازه های مجاور به صورت تخصصی است.
۲- پی ریزی
در این مرحله فونداسیون یا پی بر اساس نقشه های مهندسی تایید شده اجرا می شود. پی بخش مهم سازه ای است که در ارتباط با خاک بوده و انتقال بارهای سازه به خاک را بر عهده دارد. طراحی و اجرای فونداسیون در پایداری سازه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
۳- نصب سازه
پس از پی ریزی، سازه مطابق با نقشه های اجرایی ساخته می شود. عموما سازه ها در ایران بر دو نوع بتنی و فولادی می باشند و اجرای آن ها مراحل مختلفی دارد. مهمترین اصل در اجرای اسکلت بندی توجه دقیق به نقشه های مهندسی و اجرای آنها توسط پیمانکار مجرب می باشد.
۴- سفت کاری
در این مرحله از پروژه، دیوارچینی، تیغه چینی و سایر قسمت ها با نقش عملکردی اجرا می شوند. عمده مصالح مورد نیاز آجر، آجر سفال، بلوک سیمانی،ملات ماسه سیمان و یا بتن می باشد. هر یک از این قسمت ها برای اهداف خاصی طراحی شده اند و پیمانکار متخصص موظف به اجرای دقیق نقشه ها می باشد.
۵- نازک کاری
مرحله نازک کاری شامل انجام تزئینات سازه بوده و عملکرد سازه ای ندارد. پس از سفت کاری ساختمان، این مرحله برای پوشش ظاهری سازه اجرا می گردد. انواع گچ کاری، عایق کاری، نصب کاشی و سنگ، نقاشی، نمای ساختمان و تمیزکاری در این مرحله انجام می شود.
۶- تاسیسات برقی
اجرای تاسیسات برقی سازه شامل طراحی و اجرای تجهیزات برقی مورد نیاز اعم از سیستم های روشنایی و صوتی، پریزها، کلیدها می باشد. تعیین محل تجهیزات، تراز کردن، مشخص کردن مسیر لوله ها و اجرای سیم کشی برخی از مراحل این قسمت می باشد.
۷- تاسیسات مکانیکی
تاسیسات مکانیکی شامل تاسیسات گرمایی، سرمایی، بهداشتی، HVAC، گازرسانی، آتش نشانی، استخر و آسانسور از اهمیت ویژه ای در سازه ها برخوردار می باشد. این تاسیسات بر اساس نیاز پروژه طراحی شده و توسط پیمانکار مجرب اجرا می شود.
۸- محوطه سازی
در مرحله آخر اجرای محوطه سازه انجام می پذیرد. محوطه سازی با توجه به مساحت، خواست و نیاز کارفرما و سبک معماری مورد نظر المان های مختلف توسط مهندسین طراحی می شود. کف سازی فضاهای سبز حیاط، پشت بام و اجرای آبنما، آلاچیق و نورپردازی در این مرحله صورت می گیرد.